KUALA LUMPUR, 20 Februari 2020 – Bagi memupuk minat pelajar asnaf fakir dan miskin dalam bidang Sains, Teknologi dan Inovasi, Lembaga Zakat Selangor (LZS) menyertai Asian Youth Innovation Award (AYIA 2020) di Malaysian Technology Expo (MTE).

Ekspo yang berlangsung selama dua hari bermula 20 hingga 22 Februari itu diadakan di World Trade Centre, Kuala Lumpur dilihat sebagai platform kepada para belia untuk mempamerkan hasil rekaan, karya dan inovasi mereka kepada orang ramai.

Menurut Ketua Jabatan Pembangunan Institusi, Md Yusmizan Yusoff berkata, “Ini adalah julung kalinya LZS menyertai dan menghantar wakil terdiri daripada pelajar Bait Al-Hasanah untuk merealisasikan inovasi hasil daripada idea mereka sendiri.”

“Para pelajar ini mencipta makanan kucing daripada sisa makanan terbuang yang diberi nama 3R+1 Cat Food d imana ia gabungan ResterIize, Reduce, Reuse and Recycle. Penghasilan makanan kucing ini akan melalui beberapa proses sehingga menjadi makanan kucing berkhasiat secara organik,” katanya.

Untuk makluman, seramai enam orang wakil pelajar Bait Al-Hasanah berumur di antara 14 hingga 16 tahun  dihantar bagi dipertontonkan kepada orang ramai hasil inisiatif mereka bagi kategori Biotechnology and Life Sciences. Dalam kategori ini juga mereka akan bersaing dengan 40 peserta yang terdiri daripada pelbagai bidang.