SHAH ALAM, 12 Mei 2020 – Sebanyak 13 Cawangan Lembaga Zakat Selangor (LZS) beroperasi 7 hari seminggu termasuk pada cuti umum, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi memudahkan umat Islam di Selangor melaksanakan urusan kutipan dan agihan zakat.

Cawangan yang terlibat ialah Presint ALAMi, Shah Alam; Seksyen 14, Petaling Jaya; Bandar Baru Bangi; Ampang; Taman Melawati; Masjid Mujahideen, Damansara; Subang Jaya; Kompleks MAIS, Klang; Kuala Selangor; Masjid Raja Haji Fisabilillah, Cyberjaya; Sungai Besar; Banting dan Kuala Kubu Bharu.

Waktu urusan bermula dari pukul 9.00 pagi hingga 3.00 petang. Namun begitu pada hari terakhir Ramadan iaitu pada 23 Mei 2020 dari pukul 9.00 hingga 12.00 tengah hari.

Bagaimanapun operasi cawangan ini terikat dengan Prosedur Pencegahan Wabak COVID-19 LZS yang dibangunkan berdasarkan panduan dan rujukan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Selain daripada menunaikan zakat di cawangan LZS, orang ramai boleh membuat pembayaran zakat secara atas talian (online) melalui: i. EZakatPay dengan melayari https://fpx.zakatselangor.com.my

ii. Perbankan internet di sembilan bank iaitu Public Bank, Hong Leong Bank, Maybank, CIMB, Ambank, Bank Rakyat, RHB, Bank Islam dan Alliance Bank

iii. Portal MyEg

iv. Pos Online

v. Aplikasi e-dompet GoPayz dan Boost