SEPANG, 7 Mac 2016 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) daerah Sepang mengadakan aktiviti Ziarah Asnaf bagi melihat perkembangan kehidupan keluarga asnaf dan secara tidak langsung dapat mengeratkan siraturahim di antara LZS dan penerima bantuan di sini baru-baru ini.

Program kali ini memberi tumpuan keluarga asnaf di kawasan sekitar Pekan Sg. Pelek dan Kg. Bagan Lalang. Sebanyak 10 keluarga asnaf fakir dan miskin telah dikunjungi terdiri daripada keluarga ibu tunggal, warga emas sebatang kara, keluarga anak yatim yang kehilangan kedua ibu bapa dan juga asnaf yang menghidap sakit kronik.

Menurut Pengurus Daerah Sepang, Mohd Nur Fadhli Yohman, selain dapat mengeratkan hubungan dengan asnaf, aktiviti ini bertujuan untuk mendapat maklum balas terus di lapangan berkenaan bantuan zakat yang disalurkan.

851333408_110451

“Secara tidak langsung LZS dapat menyelami permasalahan yang dihadapi asnaf seterusnya melihat kecukupan bantuan zakat yang telah disalurkan kepada keluarga yang terlibat.”

Pada masa ini, seramai 44,293 keluarga asnaf fakir dan miskin disantuni oleh LZS dengan pelbagai bantuan zakat. Daripada jumlah tersebut, 1,831 keluarga merupakan asnaf fakir dan miskin bagi daerah Sepang.