Petaling Jaya, 19 Mei – Lembaga Zakat Selangor (Zakat Selangor) baru-baru ini menyantuni keluarga yang kisahnya mendapat perhatian dari netizen di media sosial. Keluarga ini telah hilang tempat bergantung selepas kematian bapa mereka, Mohd Jais Japaar, 45 tahun pada 14 Mei yang lalu.

Arwah yang bekerja sebagai buruh binaan telah meninggalkan seorang balu Tolihah Januri, 44 tahun yang lumpuh separuh badan dan empat orang anaknya iaitu Mohd Jais,20 sedang menuntut di IPTS, Muhammad Hanafi, 19 tahun,Muhammad Hanafi, 16 tahun dan Muhammad Hasri, 10 tahun bersekolah. Manakala yang menyedihkan lagi anak bongsu iaitu Muhammad Jasman, 6 tahun OKU pendengaran.

Sebelum ini, keluarga tersebut tidak pernah memohon bantuan zakat. Namun akibat hilang punca pendapatan kerana kematian bapa, keluarga ini bergantung sumbangan saudara mara dan jiran.

Zakat Selangor telah menziarahi dan menyampaikan bantuan kecemasan berjumlah RM750 dan akan membantu keperluan lain dari masa ke semasa mengikut kelayakan mereka.

Semoga bantuan zakat ini dapat meringankan beban mereka dan masyarakat dapat terus menyalurkan maklumat lengkap mereka yang memerlukan kepada Talian Zakat Selangor 1 300 88 4343.