Subang – Bagi memudahkan lagi pembayaran Zakat di Selangor, Lembaga Zakat Selangor (MAIS) melancarkan satu lagi kemudahan menunaikan Zakat yang dikenali sebagai Zakat OnLine yang disempurnakan oleh Pengerusinya, Dato’ Setia Haji Mohamad Adzib Mohd Isa di sini baru-baru ini.

Zakat Online merupakan satu kemudahan pembayaran Zakat menggunakan perbankkan internet yang telah dilantik oleh LZS (MAIS) sebagai ejen kutipan Zakat meliputi 9 buah bank dan Pos Malaysia Sdn Bhd. Ejen kutipan zakat terlibat dalam kemudahan Zakat Online ini ialah:-

Maybank – www.maybank2u.com.my
Ambank – www.amonline.com.my
RHB Bank – www.rhbislamicbank.com.my
CIMB Bank – www.cimbclicks.com.my
Public Bank – www.pbebank.com.my
Bank Islam – www.bankislam.biz
EON Bank – www.eonbank.com.my
Pos Malaysia – www.posonline.com.my
HSBC – www.hsbc.com.my
OCBC – www.ocbc.com.my
FPX – www.zakatselangor.com.my

Bagi memastikan masyarakat mendapat maklumat tentang kemudahan Zakat Online ini LZS (MAIS) telah mengatur strategi promosi yang dijadualkan bermula pada 13 September sehingga 31 Disember. Tempoh tersebut wajar memandangkan kebanyakkan masyarakat menunaikan Zakat pada masa tersebut dan ini membolehkan mereka mempunyai pilihan selain menggunakan kemudahan pembayaran sedia ada seperti pembayaran di 22 kaunter Zakat, melalui Skim Berkat, SMS, Kad Kredit, Pos dan sebagainya. Antara bentuk promosi termasuklah iklan di media cetak, sebaran risalah, pemsangan kain rentang dan sebagainya.

Selain itu, sebagai galakkan LZS (MAIS) turut menyediakan cenderahati kepada Pembayar yang memilih perkhidmatan ini. Dengan kemudahan pembayaran melalui Zakat Online tiada lagi alasan masyarakat tidak membayar Zakat kerana mereka tidak lagi perlu manghadapi masalah letak kereta, kesesakan lalu lintas dan sebagainya.

Sementara itu, LZS (MAIS) turut menyediakan penghargaan kepada ejen kutipan Zakat yang telah membuktikan prestasi yang menggalakkan meliputi kategori Inovatif, Perkhidmatan Kaunter, Peningkatan Kutipan Tertinggi dan Kategori Kutipan Tertinggi.

Turut hadir di majlis ini, Timbalan Pengurus Besar LZS, Aidi Munawir Ahmed Shukri dan Ketua Jabatan Dakwah dan Kutipan, LZS, Hajjah Adibah Abdul Wahab.