SHAH ALAM, 29 Jun 2016 – Lembaga Zakat Selangor (Zakat Selangor) menafikan maklumat berkenaan bantuan RM400 yang diberikan kepada ibu bapa mempunyai tiga anak bersekolah seperti yang tersebar dan menjadi viral melalui aplikasi WhatsApp kebelakangan ini.

Untuk makluman selain bantuan pendidikan kepada asnaf fakir dan miskin, LZS menyediakan bantuan umum pelajaran (BUP) di bawah asnaf fisabilillah. Permohonan bantuan tersebut terbuka kepada warganegara Malaysia yang beragama Islam, lahir dan menetap di Selangor atau bermastautin dan masih menetap di Selangor tidak kurang dari tiga tahun.

Ia merupakan sumbangan bagi meringankan beban kewangan yang ditanggung oleh pelajar yang melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi (IPT) dalam dan luar negara serta ibu bapa atau penjaga yang membiayai persekolahan anak-anak mereka setiap tahun. Permohonan adalah tertakluk kepada garis panduan dan syarat kelayakan yang telah ditetapkan.

Namun permohonan bantuan tersebut telah ditutup. Pertanyaan dan maklumat lanjut hubungi Talian Zakat Selangor 1-300-88-4343.