Subang Jaya – Lembaga Zakat Selangor (LZS) MAIS melancarkan produk terbaru ‘Skim Ahlan’ yang bermaksud selamat datang pada 8 Julai di sini bertujuan menggalakkan umat Islam khususnya generasi muda berzakat dengan kadar permulaan serendah RM15.

Produk terbaru ini telah disempurnakan pelancaran oleh YAD Dato’ Setia Hj Mohamad Adzib Mohd Isa, Pengerusi LZS (MAIS).

Skim Ahlan merupakan produk LZS (MAIS) bagi mempromosikan zakat di negeri Selangor. RM15.00 adalah cadangan jumlah terendah yang boleh ditunaikan oleh pembayar zakat terutamanya mereka yang belum menunaikan zakat setelah taksiran dilakukan. Melalui Skim ini pembayar yang telah membuat bayaran RM15.00 atau lebih hendaklah berusaha melunaskan jumlah selebihnya setelah cukup haul kelak.

Antara objektif LZS (MAIS) melaksanakan Skim Ahlan ini ialah untuk mendidik masyarakat supaya tidak bertangguh dalam urusan berzakat dan mendidik masyarakat menunaikan zakat dengan jumlah yang rendah terlebih dahulu sebagai motivasi untuk menyempurnakan zakat mereka apabila tiba haul kelak.

Sempena pelancaran Skim Ahlan, LZS (MAIS) mensasarkan jumlah pembayar zakat di negeri ini akan meningkat secara drastik. Sepanjang tahun 2006, jumlah pembayar zakat di Selangor ialah 112,396 orang dan dijangka akan meningkat kepada 140,000 pada tahun 2007 (peningkatan kira-kira 20%).

LZS (MAIS) turut menampilkan kumpulan nasyid Nowseeheart, Aiman dan Mursyid serta mengadakan peraduan mewarna dan bercerita untuk kanak-kanak sempena promosi Skim Ahlan ini.

Sebelum ini LZS (MAIS) telah pun melancarkan beberapa produk lain seperti Skim Berkat, Zakat & Bank, Zakat @ Pos dan Zakat Padi.

Turut hadir S.S Dato’ Setia Hj. Mohd Tamyes Hj Abdul Wahid, Dato’ Seri Mufti DiRaja Negeri Selangor, Pengurus Besar LZS (MAIS), Tuan Haji Ahmad Shahir