SHAH ALAM, 19 Januari 2015 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) membuka permohonan Bantuan Umum Pelajaran (BUP) khusus untuk pelajar di peringkat tadika, sekolah rendah, sekolah menengah serta institut pengajian tinggi (IPT) dalam dan luar negara, bertujuan meringankan beban ibu bapa dan penjaga di Selangor.

Permohonan ini terbuka kepada warganegara Malaysia yang beragama Islam, lahir dan menetap di Selangor atau bermastautin dan masih menetap di Selangor tidak kurang dari tiga tahun.

Pemohon yang berpendapatan di bawah RM4,000 layak untuk memohon BUP untuk anak-anak yang bersekolah di peringkat rendah dan menengah. Manakala syarat kelayakan bagi pemohon peringkat IPT ialah pendapatan ibu bapa atau penjaga hendaklah di bawah RM6,000 bagi pelajar IPT yang melanjutkan pengajian di dalam negara dan RM20,000 bagi pelajar IPT yang melanjutkan pengajian di luar negara. Tarikh tutup permohonan adalah pada 31 Mac 2015.

Bantuan yang disalurkan di bawah asnaf fisabilillah ini, hanya boleh dimohon setahun sekali. Orang ramai yang ingin mendapatkan borang permohonan BUP, boleh mendapatkan di mana-mana cawangan LZS atau memuat turut di portal LZS iaitu www.zakatselangor.com.my. Sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi Talian Zakat Selangor 1-800-88-5353.