Puchong– Bagi mengembangkan lagi dakwah zakat di Selangor satu program yang dinamakan Malam Seribu Barakah telah diadakan pada 10 Febuari, bermula pukul 8.30 malam di sini sebagai salah satu dimensi dakwah baru mendidik masyarakat soal berzakat selain melalui ceramah dan pengedaran bahan bercetak.

Program yang sesuai untuk seisi keluarga ini diserikan dengan dendangan nasyid oleh Nazrey Johani, Kumpulan Aeman, Kumpulan FAIZ, MUAZ, deklamasi sajak oleh Pak Dinie Juri, tazkirah oleh Ustaz Uda Kasim, nazam, cabutan bertuah dan pelbagi lagi. Melalui pelbagai persembahan ini unsur zakat diselitkan secara tidak langsung sebagai ingatan kepada masyarakat.

Menurut Puan Hajjah Adibah Abdul Wahab, Pengurus Kanan, LZS (MAIS) sudah sampai masanya LZS (MAIS) mara dengan satu mekanisme baru dalam memujuk masyarakat memahami soal berzakat. Semamangnya cara dakwah yang sedia ada akan diteruskan tetapi cara sebegini juga penting untuk memujuk semua lapisan masyarakat menghayati erti dan tanggungjawab berzakat secara tidak langsung.

“Mungkin jika kita diadakan ceramah zakat tidak ramai yang akan hadir, tetapi apabila LZS (MAIS) melaksanakan program sebegini, Alhamdulliah ramai masyarakat yang hadir sehingga tidak cukup kerusi,” ujarnya.

Turut disediakan pada malam itu kaunter zakat bagi memudahkan pengunjung berzakat. Pada malam itu juga pengunjung digalakkan untuk menunaikan zakat dimulakan dengan hanya RM15 bagi mendidik jiwa untuk bersedia membayar zakat dengan jumlah yang sepatutnya apabila telah cukup syaratnya kelak.

Antara objektif:
1.Mendidik masyarakat secara tidak langsung tentang kewajipan berzakat
2.Meningkatkan kefahaman umat islam mengenai peranan zakat dalam meningkatkan sosio-ekonomi ummah
3.Memberi kefahaman dan pendedahan kepada masyarakat keperluan berzakat dan wakaf daripada usia muda
4.Mengeratkan siraturahim diantara penduduk setempat dan institusi zakat