Tarikh : 9/23/2010
Penulis : editor

Shah Alam, 21 September 2010 – Berikut adalah maklum balas Lembaga Zakat Selangor (LZS) terhadap berita ‘Rayu bantuan disambung’ yang tersiar di akhbar Sinar Harian pada 19 September 2010.

Menurut laporan akhbar berkenaan seorang ibu tunggal, Normah Samad yang sebelum ini menerima bantuan zakat sebagai asnaf miskin merayu agar bantuan zakat yang yang diterima sejak dua tahun yang lalu dapat disambung semula.

Mengikut rekod LZS didapati Normah Samad merupakan asnaf miskin dan telah menerima pelbagai bantuan zakat bermula tahun 2007 sehinggalah awal tahun ini termasuk bantuan hari raya dan bantuan persekolahan anak.

LZS tidak pernah memberhentikan bantuan kepada Normah kecuali bantuan kewangan bulanan kerana beliau tidak menepati syarat yang telah ditetapkan.

Namun, beliau boleh memohon bantuan lain seperti bantuan sewa rumah rumah berjumlah RM430 sebulan dan bantuan persekolahan untuk anak-anaknya di cawangan LZS berhampiran. LZS berharap dengan bantuan ini dapat meringankan bebanan beliau sekeluarga.