SHAH ALAM, 21 Mac 2016 – Berikut merupakan maklum balas Lembaga Zakat Selangor (LZS) berkenaan viral seorang isteri yang mendakwa tidak mendapat layanan sewajarnya dari institusi zakat  yang tersiar di beberapa page facebook.

Menurut viral tersebut, Nudra Syafinie mendakwa permohonannya untuk mendapatkan bantuan zakat tidak dilayan, apatah lagi dengan keadaannya yang kesempitan kerana suaminya menghidap strok ketika itu. Kisah beliau ini pernah dimuat naik di facebook pada tahun 2015 dan telah diviralkan semula oleh beberapa pihak baru-baru ini.

step0005

Untuk makluman, kisah Nudra ini telahpun mendapat perhatian LZS apabila suaminya, Asri Mokhtar disantuni oleh zakat pada tahun 2015. LZS menyalurkan bantuan berupa hutang keperluan hidup bagi melunaskan tunggakan sewa rumah berjumlah RM2,000 dan tunggakan utiliti sebanyak RM800. Ia merupakan bantuan zakat di bawah asnaf gharimin.

Sehubungan dengan itu, LZS memohon semua pihak agar tidak terus menyebarkan maklumat yang diviralkan, selain menyemak terlebih dahulu kesahihan sesuatu viral itu. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut hubungi Talian Zakat Selangor 1-300-88-4343 atau layari laman web www.zakatselangor.com.my dan facebook LembagaZakatSelangor.MAIS.