Tarikh : 9/22/2010
Penulis : editor

Shah Alam, 21 September 2010 – Berikut adalah maklum balas Lembaga Zakat Selangor (LZS) terhadap berita ‘10 Tahun Diami Rumah Berbumbung Bocor’ yang tersiar di akhbar Sinar Harian pada 20 September 2010.

Menurut laporan akhbar berkenaan rumah Seri Maryuni yang didiami sejak sepuluh tahun lalu tidak pernah dibaik pulih akibat kekangan kewangan. Malah rumah mereka juga akan ditenggelami air dan mengambil masa berhari-hari untuk surut setiap kali banjir melanda.

LZS prihatin dengan masalah rumah yang didiami oleh Seri Maryuni yang uzur dan memerlukan bantuan untuk dibaikpulih lebih-lebih lagi beliau merupakan asnaf miskin sejak tahun 2009 lagi. Namun begitu, beliau tidak pernah mengajukan masalah ini kepada LZS.

Namun, LZS memerlukan kerjasama Seri Muryani agar membuat permohonan untuk bantuan baikpulih rumahnya di cawangan LZS berhampiran bagi membolehkan pihak LZS membuat tindakan selanjutnya.

Pihak LZS juga sedia mempertimbangkan bantuan lain yang diperlukan oleh keluarga Seri Muryani seperti bantuan kewangan bulanan dan tambang pengangkutan anak ke sekolah jika menepati syarat-syarat yang telah ditetapkan.

LZS sentiasa membantu asnaf fakir, miskin dan mualaf yang menghadapi masalah tempat tinggal samada dengan membina rumah baru mahupun baikpulih rumah. Walaubagaimanapun, bantuan hanya akan dipertimbangkan jika menepati syarat-syarat yang ditetapkan. Selain bantuan bina dan baik pulih rumah, LZS turut menyediakan rumah berkelompok dan pangsapuri untuk asnaf fakir dan miskin yang tidak mempunyai tempat tinggal.