Lembaga Zakat Selangor (LZS) menawarkan dermasiswa kepada para pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke beberapa buah universiti yang terlibat di Timur Tengah, iaitu di Mesir, Jordan dan Morocco bagi sesi 2012/2013.

Antara bidang yang ditawarkan adalah bidang Bahasa Arab, Muamalat, Tahfiz Qiraat, Pengajian Islam dan Perubatan.

Pemohon boleh memuat turun borang bermula pada 12 Mac 2012 di laman web www.zakatselangor.com.my atau https://pendidikan.jais.gov.my dan borang yang lengkap diisi perlu dihantar sebelum 6 April 2012.

Pelajar yang ingin memohon dermasiswa ini mestilah terdiri daripada warganegara Malaysia yang berumur 17 tahun ke atas dan lahir di negeri Selangor atau telah menetap di Negeri Selangor minimum tiga tahun. Untuk maklumat lanjut mengenai bantuan pendidikan ini, pemohon boleh menghubungi talian LZS 1-800-88-5353.

Pada tahun 2011, seramai 536 pelajar menerima bantuan pendidikan dermasiswa ke timur tengah berjumlah RM 5,440,000.00 bagi membiayai kos pembelajaran mereka di sana.

Oleh itu, dengan adanya bantuan pendidikan ini, ia diharap dapat meringankan beban pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara dan sekali gus memberi peluang untuk mereka menimba ilmu demi menjamin kecemerlangan.