SHAH ALAM, 28 Mei 2011 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) hari ini terus komited mendanai aktiviti Islam di Selangor, dengan penyerahan bantuan zakat sebanyak RM658,270.00 kepada 49 buah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam yang bernaung di bawah Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) di negeri ini. Majlis diadakan di sebuah hotel di Shah Alam dengan kehadiran tetamu utama,Hj. Marzuki bin Hussin, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Penyerahan dana ini adalah sebahagian daripada usaha LZS untuk menyemarakkan dakwah dan syiar Islam di Selangor. LZS memperuntukkan dana yang besar saban tahun di bawah Program Pembangunan Insan dengan memfokuskan kepada pelbagai pendekatan, antaranya berkerjasama erat dengan badan dakwah dan NGO Islam yang bergerak aktif mempromosikan Islam kepada masyarakat.

Pada kali ini, dana di antara RM10 ribu hingga RM20 ribu telah disalurkan kepada 49 NGO berkenaan. Antara NGO Islam yang menerima bantuan dana ialah ABIM Selangor, JIM dan Persatuan Pengguna Islam Selangor. NGO Saudara Kita (mualaf) juga turut mendapat dana yang besar bagi memperkasakan dakwah kepada kalangan Saudara Kita, iaitu MACMA, PERKIM Selangor dan Al-Hidayah (India Muslim). Badan Dakwah Daerah JAIS di sembilan buah daerah turut menerima dana sebanyak RM30 ribu bagi setiap daerah.

Turut hadir di majlis ini ialah Ketua Pegawai Eksekutif LZS,  Hj. Mohamed Izam Mohamed Yusof