SEMENYIH, 27 Februari 2019 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) hari ini menyerahkan sumbangan zakat berjumlah RM467,750.00 berupa set peralatan fisioterapi kepada lima buah rumah kebajikan warga emas dalam satu majlis penyerahan yang disempurnakan oleh Orang Besar Daerah Hulu Langat, Abdul Jalil Abdul Rani di sini.
Lima buah rumah kebajikan tersebut ialah Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia, Persatuan Kebajikan Al-Fikrah Malaysia, Pertubuhan Kebajikan Penyayang Hani, Pusat Jagaan Siti Nor Aini dan Pusat Jagaan Nur Hasanah. Setiap rumah kebajikan ini masing-masing menerima set peralatan fisioterapi bernilai RM93,550.00.
Sumbangan tersebut merupakan salah satu jenis bantuan zakat di bawah asnaf fisabilillah bagi memberi sokongan kesihatan kepada golongan warga emas yang memerlukan, sekali gus dapat menikmati kualiti hidup yang lebih baik. Selain itu, ia adalah antara inisiatif LZS bagi memanfaatkan agihan zakat kepada masyarakat.
Untuk makluman, sebelum ini lima buah rumah kebajikan tersebut adalah antara penerima sumbangan zakat berbentuk geran tahunan bagi membantu mereka melaksanakan operasi dan aktiviti di rumah kebajikan. Pada tahun 2018, LZS telah menyumbang sebanyak RM1.6 juta dalam bentuk geran tahunan kepada rumah-rumah kebajikan warga emas, pertubuhan Islam bukan kerajaan (NGO-i) dan pertubuhan anak-anak yatim yang berdaftar dengan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).
Hadir sama dalam majlis ini, Ketua Pegawai Penyelaras (Officer In Charge) LZS, Abdul Basith Hamid.