SHAH ALAM, 16 Disember 2020 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) memperuntukkan agihan zakat sebanyak RM34,600,200 (RM34.6 juta) kepada 32,722 orang ketua keluarga asnaf fakir dan miskin serta mualaf di seluruh Selangor bagi membiayai persiapan persekolahan sesi 2021.
Bantuan persekolahan ini diagihkan setiap tahun bagi meringankan bebanan asnaf yang berdaftar dengan LZS terutamanya dalam menyediakan kelengkapan persekolahan untuk anak-anak mereka. Ia diberikan bagi menampung kos yuran dan peralatan persekolahan untuk 70,258 orang pelajar asnaf bermula dari peringkat pra sekolah sehinggalah ke peringkat sekolah menengah.
Melalui bantuan ini, setiap pelajar asnaf akan menerima bantuan yuran persekolahan di antara RM100 hingga RM250 seorang, bergantung kepada tahap persekolahan mereka. Ia akan disalurkan melalui tiga kaedah bayaran iaitu kredit ke akaun bank ketua keluarga, baucer tunai (V-Cash) di mana-mana cawangan Bank Islam atau secara tunai bagi kes-kes tertentu.
Di samping itu, para pelajar turut menerima bantuan keperluan peralatan sekolah meliputi kelengkapan sepasang pakaian seragam, kasut dan stoking, peralatan seperti beg, alat tulis dan sebagainya. Melalui bantuan tersebut, setiap pelajar Sekolah Rendah Kebangsaan akan menerima sebanyak RM170.00 seorang dan pelajar Sekolah Rendah Agama sebanyak RM150.00 seorang. Manakala pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan atau Sekolah Menengah Agama pula akan menerima sebanyak RM200.00.
Kelengkapan persekolahan ini boleh ditebus menggunakan MyKad ketua keluarga di pasar raya terpilih seperti Pasar Raya TESCO, Pasar Raya Borong SAKAN, JAKEL serta Fairuz Ramdan Design.
Manakala bagi tiga daerah iaitu melibatkan Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang boleh menebus bantuan keperluan peralatan sekolah tersebut melalui kerjasama Teraju Ekonomi Asnaf Sdn. Bhd. (TERAS).