SHAH ALAM, 26 Jan 2012 – Berikut adalah maklum balas Lembaga Zakat Selangor (LZS) terhadap berita ‘Pesakit Radang Sendi Rayu Bantuan’ yang tersiar di akhbar Harian Metro pada 20 Januari 2012 dan Berita Harian pada 23 Januari 2012. Menurut berita berkenaan, pengadu yang bernama Nor Haida Ali, 37 menyatakan beliau amat memerlukan bantuan bagi menanggung kos rawatan anaknya, Danial Ikhwan Ahmad, 14 yang mengidap ‘Juvenile Idiophatic Arthritis (JIA)’.

LZS amat prihatin dengan aduan yang telah disampaikan. Mengenai status permohonan beliau sebelum ini, ia bukan ditolak sebaliknya LZS menunggu dokumen sokongan daripada pihak hospital yang masih belum diserahkan bagi melengkapkan permohonan.

Sehubungan dengan itu, pegawai LZS telah berkunjung ke rumah pengadu dan mengenalpasti kes ini boleh dibantu di bawah asnaf gharimin bagi membiayai kos rawatan berkenaan sebanyak RM500 sebulan selama enam bulan. Selepas dari tempoh tersebut, pengadu boleh mengemukakan semula permohonan bagi meneruskan bantuan.

NORAJUN AINUN MOHD. HASHIM
Ketua Komunikasi Korporat