SHAH ALAM, 20 OKTOBER 2011 – Bengkel Memperkasa Dakwah Zakat Perniagaan telah berjaya diadakan sehari suntuk di sebuah hotel di sini. Bengkel ini juga telah berjaya mengumpulkan 30 orang peserta yang mewakili pusat-pusat zakat negeri seluruh Malaysia, kecuali Sarawak bagi membincangkan isu-isu berkaitan zakat perniagaan di Malaysia.

Hj. Mohamed Izam Mohamed Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif, Lembaga Zakat Selangor (LZS) dalam ucapan alu-aluannya menyatakan, adalah penting bagi seluruh institusi zakat di Malaysia untuk duduk semeja dan berbincang mengenai hala tuju dan tindakan yang mahu diambil, demi melahirkan kebersamaan dan keselarasan.

Sementara itu, Hjh. Adibah Abdul Wahab, Timbalan Pengurus Besar Pejabat Kutipan LZS dalam pembentangan bertajuk ‘Latar Belakang Zakat Perniagaan di Malaysia’ menyatakan, sehingga kini zakat perniagaan merupakan sektor kedua tertinggi yang menyumbang kepada kutipan zakat selepas zakat pendapatan. Pada masa yang sama, hakikatnya potensi zakat perniagaan juga masih besar untuk diterokai.

Bengkel berkenaan telah Berjaya mengeluarkan pelbagai pandangan dan input berguna demi pemerkasaan zakat perniagaan di Malaysia di samping ia turut berjaya merumus beberapa tindakan susulan untuk dilaksanakan oleh pusat-pusat zakat negeri selepas ini.