Kuala Lumpur – Lembaga Zakat Selangor (LZS) MAIS menjangkakan pungutan zakat tahun ini mencecah RM150 juta, berbanding RM132 juta tahun sebelumnya.

Pengerusi MAIS yang juga Pengurusi Ahli Lembaga Pemegang Amanah LZS (MAIS), Dato’ Setia Mohamad Adzib Mohd Isa, berkata sasaran itu dapat dicapai berikutan kesedaran orang ramai mengenai hukum wajib zakat dan kemudahan untuk melaksanakannya.di samping perkongsian pintar yang dimeterai antara institusi zakat dengan korporat.

Beliau berkata demikian pada majlis MoA antara LZS (MAIS) bersama Bank Bumiputra Commerce (BCB) dan Kumpulan EON Bank (EON Bank) sebagai ejen kutipan zakat di selangor, di sini pada 21 Mac.

Pada majlis MoA itu, LZS (MAIS) diwakili Mohamad Adzib, BCB oleh Ketua di Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Tunku Ahmad Burhanuddin, manakala EON Bank oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Abdul Jamel Pawanteh.

Manakala, Ketua Pengarah Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji Jabatan Perdana Menteri, Mohd Zakri Husain yang mewakili Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Abdullah Md. Zin menyaksikan MoA tersebut.