Banting — Lembaga Zakat Selangor (LZS) MAIS terus berusaha meningkatkan kualiti kehidupan asnaf zakat khususnya fakir dan miskin menerusi program yang teratur dan terancang antaranya program gotong-royong bersama asnaf zakat yang diadakan di Desa Ehsan Permatang Pasir baru-baru ini.

Program yang diadakan bersempena dengan Bulan Zakat Negeri Selangor 1428 Hijrah ini melibatkan kakitangan LZS (MAIS), 30 orang sukarelawan dari persatuan Belia 4B Kg. Permatang Pasir, 20 orang ahli Skuad Dakwah Zakat LZS (MAIS), serta penduduk Desa Ehsan telah dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Morib, YB Tuan Hj. Hasiman Sidom.

Menurut Pengurus Besar LZS (MAIS), Tn. Hj. Ahmad Shahir Makhtar, program ini merupakan inisiatif bagi merapatkan ukhuwwah di antara masyarakat setempat dengan komuniti asnaf zakat. Ia diharap berupaya menimbulkan rasa kekitaan di antara institusi zakat, penerima zakat dan masyarakat khususnya dalam menaikkan jati diri asnaf untuk hidup lebih berdikari pada masa hadapan.

Lebih 100 batang pokok buah-buahan telah ditanam dan sebuah taman landskap dibina di sekitar kediaman Desa Ehsan tersebut.

Salah seorang penduduk Desa Ehsan yang ditemui, Siti Ramsiah Abdullah, 46 mengucapkan terima kasih atas usaha LZS (MAIS) menjalankan program gotong-royong di sini. “Apa yang lebih penting kesudian LZS (MAIS) dan juga masyarakat setempat untuk turun padang sama-sama menyumbang tenaga dalam aktiviti gotong-royong ini. Ia membuatkan kami berasa dihargai dan dekat dengan mereka.”

Turut hadir YAD Engku Penggawa Muda Paduka Maha Bijaya, Raja Dato’ Hj. Uzair Tengku Zainon Rashid Shah, Orang Besar Daerah Kuala Langat