Tarikh : 2/3/2010
Penulis : Editor

Shah Alam, 29 Januari 2009 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) hari ini melantik Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Selangor (DPMMS) dan As-Salihin Trustee Berhad sebagai ejen kutipan zakat, menjadikan keseluruhannya 62 ejen setakat ini. Ini termasuklah 13 buah bank, empat buah IPTA, 42 firma audit dan cukai dan pejabat pos.

Melalui perlantikan ini DPMMS dan As-Salihin Berhad diberi hak untuk membuat kutipan zakat serta kempen di kalangan ahli-ahli DPMMS dan para pelanggan As-Salihin Trustee Berhad. Perjanjian perlantikan ditandatangani oleh Timbalan Pengurus Besar (Operasi), Sahadan Ishak bagi pihak LZS, manakala DPMMS oleh Setiausaha Kehormat, Othman Ismail dan As-Salihin Trustee Berhad oleh Pengurus Besarnya Jasmin Jamaluddin. Majlis menandatangani ini turut disaksikan oleh Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Dato’ Setia Mohamad Adzib Mohd Isa.

Antara bank yang menjadi ejen LZS ialah Bank Islam, Maybank, Al-Rajhi serta CIMB Bank, manakala IPTA pula seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) serta Universiti Islam Antarabangsa (UIA). Pada tahun lalu LZS mengutip zakat sebanyak RM21.8 juta melalui ejen-ejen ini.

Turut hadir, Yang Dipertua DPMMS, Tan Sri Rozali Ismail.