Tarikh : 8/24/2010
Penulis : editor

SHAH ALAM, 24 Ogos 2010 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) melancarkan pembayaran zakat fitrah menerusi penggunaan mesin Terminal Onepay. Perkhidmatan ini adalah yang pertama seumpamanya ditawarkan kepada umat Islam di negara ini.

Terminal mesin OnePay yang diuruskan oleh Mobility One Sdn Bhd telah dilantik sebagai ejen kutipan LZS pada tahun 2008. Sebelum ini, ia hanya mengutip zakat harta dengan menggunakan kad debit atau kad ATM sebagai perantara pembayaran.

Bermula tahun 2010, LZS telah memperluaskan perkhidmatannya kepada pembayaran fitrah. LZS adalah institusi pertama yang telah membuka jalan kepada pihak Mobilty One menyediakan perkhidmatan alternatif ini.

Kini terdapat 32 terminal mesin OnePay di stesen minyak Petronas di seluruh Selangor, lima terminal di Restoran Nasi Kandar Pelita di Selangor dan lima terminal di kaunter LZS sendiri.

Dengan mengaplikasikan konsep layan diri, pengguna hanya perlu menggunakan kad debit atau kad ATM mereka di terminal ini yang telah disertakan sekali dengan manual penggunaan. Resit rasmi akan diposkan LZS kepada pembayar dalam tempoh 14 hari bekerja.

Majlis pelancaran disempurnakan Oleh Y.A.D Dato’ Setia Mohamad Adzib Mohd. Isa, Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor. Turut hadir ialah Mohamed Izam Mohamed Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif LZS.