SHAH ALAM, 19 Mei 2014 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) memudahkan masyarakat terutamanya kakitangan awam dan swasta yang membuat bayaran zakat melalui potongan gajidengan melancarkan kaedah terkini E-SPG Online di sini hari ini.

Majlis pelancaran disempurnakan oleh Ahli Jawatankuasa Kutipan Zakat LZS, Dato’ Syed Mohd Ghazali Wafa Syed Adwam Wafa di hadapan 250 orang wakil majikan sewaktu Majlis Mesra Majikan.

Melalui kaedah tersebut, masyarakat yang membayar zakat secara potongan gaji boleh membuat pembayaran tersebut secara atas talian selain menambah dan mengurangkan caruman tahunan serta membuat pendaftaran baru dengan melayari portal LZS di https://www.zakatselangor.com.my/potongangajionline.

Pada tahun ini, LZS mensasarkan kutipan zakat melalui kedah potongan gaji sebanyak RM250 juta. Sehingga April 2014, sebanyak RM66.5 juta berjaya dikutip melalui kaedah potongan gaji.

Dalam pada itu, LZS turut menyampaikan hadiah kepada pemenang sempena Pertandingan Mencipta Cogan Kata E-SPG Online 2014. Pemenang tempat pertama dimenangi oleh Nor Azah Abdul Aziz. Sementara tempat kedua dimenangi oleh Anwar Fakhri Omar dan tempat ketiga dimenangi oleh Shahril Azhari Jumari. Pertandingan ini berlangsung bermula 15 April hingga 5 Mei lalu dan terbuka kepada pengeluar zakat yang menunaikan zakat melalui potongan gaji.

Hadir sama dalam majlis ini, Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Mohamed Izam Mohamed Yusof dan Pengurus Besar Kutipan, Roszy Non.