SUBANG JAYA–Seramai 150 orang anak fakir miskin daerah Petaling menyertai program Khatan Perdana anjuran Lembaga Zakat Selangor (LZS) dengan kerjasama Masjid Darul Ehsan yang diadakan di sini pada 28 November. Program ini dirasmikan oleh Datuk Emran Kadir, Orang Besar Daerah Petaling.

Program berkhatan ini merupakan sebahagian daripada aktiviti tahunan LZS khususnya bagi meringankan bebanan ibu bapa daripada kalangan asnaf zakat yang harus mengkhatankan anak-anak lelaki mereka. Kos bagi dibiayai oleh pihak LZS sebanyak RM120.00 seorang.

Aturcara berkhatan ini dimeriahkan lagi dengan aktiviti berarak dan mandi hujan beramai-ramai. Program ini juga mendapat liputan secara langsung dari pihak Malaysia Hari Ini, TV3.

Sebanyak tujuh program berkhatan diadakan di seluruh Selangor pada tahun ini yang melibatkan 697 orang peserta. Selain Petaling, daerah lain yang terlibat ialah Sabak Bernam (197), Hulu Langat (50), Gombak (60), Kuala Selangor (100), Klang dan Kuala Langat, masing-masing 70 orang.

Turut hadir ialah Mohamed Izam Mohamed Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif LZS.