SG. BULOH – Lembaga Zakat Selangor (LZS) dengan kerjasama Jawatankuasa Masjid An-Nur Saujana Utama, Sg. Buloh menganjurkan Program Mesra Masyarakat bertempat di sekitar Masjid An-Nur di sini baru-baru ini.

Program yang julung kali diadakan ini bertujuan mendekatkan warga LZS dengan masyarakat setempat melalui aktiviti kemasyarakatan.

Menurut Pengurus Besar Pejabat Urus Tadbir Korporat LZS, Ariffa Ariffin, aktiviti berbentuk tanggungjawab sosial korporat (CSR) itu antara lain bertujuan memupuk semangat sukarelawan di kalangan warga LZS.

Katanya, “ Pada kebiasaannya pegawai LZS bertemu masyarakat bagi urusan zakat, kali ini menurut beliau adalah lebih kepada CSR kerana tugas itu bukan wajib sebagaimana berurusan dengan masyarakat berkaitan zakat.”

Program yang dijalankan meliputi aktiviti gotong-royong membersihkan sekitar kawasan masjid, kuliah zohor, pembukaan kaunter bergerak bagi memudahkan urusan zakat, pertandingan mewarna untuk kanak-kanak dan di akhiri dengan aktiviti cabutan bertuah.