Tarikh : 3/2/2009
Penulis : edotor; Gambar: zool

Gombak – Bagi meningkatkan lagi dakwah zakat di kalangan umat Islam Lembaga Zakat Selangor (LZS) telah mengajurkan Karnival Masjid Selangor (KMS) sempena Tahun Zakat Selangor 1430H yang akan diadakan di setiap daerah.

Daerah Gombak menjadi daerah pertama yang menganjurkan karnival itu pada 31 Januari lalu dan ia akan disusuli lapan daerah yang lain.

Objektif diadakan Karnival Masjid Selangor ini ialah untuk menyampaikan informasi zakat kepada masyarakat secara langsung dan tidak langsung, memasyarakatkan Institusi zakat dan mengeratkan siraturrahim di antara LZS (MAIS), institusi masjid dan masyarakat.

Selain itu karnival ini juga bertujuan mengimarahkan masjid.

Forum perdana… Antara aktiviti menarik KMS yang menampilkan panelis tersohor

Pelbagai aktiviti diadakan bagi memeriahkan karnival dua hari ini termasuklah pelbagai gerai jualan dan pameran, pertandingan mewarna, tahlil perdana, tilawah al-Quran dan Forum Perdana yang berkisar tentang zakat.

Majlis pelancaran Karnival telah disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri Selangor , Dato’ Dr. Hasan Mohamed Ali di Masjid as-Syakirin.