SHAH ALAM, 21 Mac – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah bahawa dalam jangka masa 10 tahun ini, sebanyak RM1.57 billion bantuan zakat telah diagihkan kepada rakyat di negeri Selangor ini. Inilah hasil pembayaran zakat yang dilaksanakan oleh rakyat baginda yang banyak memberi manfaat kepada pembangunan syiar Islam di negeri ini.

Antara mereka yang menerima manfaat ini termasuklah golongan fakir, miskin, muallaf, guru-guru KAFA, pegawai masjid, anak-anak golongan fakir dan miskin yang belajar sekolah dan universiti serta institusi agama. LZS mengagihkan telah mengagihkan bantuan ini melalui lima program utama iaitu Pembangunan Sosial, Pembangunan Insan, Pembangunan Ekonomi, Pembangunan Pendidikan serta Pembangunan Institusi Agama.

Selain itu baginda juga berasa amat sukacita dengan pencapaian kutipan zakat di negeri ini. Dalam jangka masa yang sama menurut baginda, LZS telah mengutip zakat secara keseluruhannya sebanyak RM1.74 billion dengan purata peningkatan sebanyak 20 peratus setiap tahun. Baginda yakin dengan komitmen semua pihak secara positif, maka kutipan zakat di Selangor akan dapat meningkat berkali ganda lagi, titahnya ketika merasmikan ibu pejabat baharu LZS baru-baru ini.