SHAH ALAM, 7 April 2011 – Lembaga Zakat Selangor (LZS) MAIS hari ini melancarkan Kempen Tambah Caruman Zakat bagi menggalakkan pembayar zakat sedia ada menyemak semula jumlah potongan zakat bulanan agar bertepatan dengan jumlah sebenar yang wajib dibayar.

Kempen ini menyasarkan individu yang telah menunaikan zakat melalui potongan gaji dengan jumlah yang sama walaupun telah melebihi tiga tahun.

LZS berharap dengan adanya kempen ini, pencarum akan membuat taksiran semula pendapatan mereka dan membayar mengikut jumlah sebenar yang wajib ditunaikan selari dengan penambahan pendapatan bulanan mereka.

Melalui kempen ini LZS menyasarkan kenaikan jumlah zakat sebanyak 10 peratus iaitu RM13.4 juta daripada RM134 juta jumlah zakat pendapatan yang ditunaikan tahun lalu. Sepanjang tahun lalu seramai 110,715 orang telah menunaikan zakat pendapatan.

Selain itu, LZS juga menggalakkan orang ramai yang masih belum menunaikan zakat membuat taksiran pendapatan mereka sendiri bagi memastikan kelayakkan menunaikan zakat. Taksiran boleh dilakukan di 23 buah cawangan LZS atau menerusi laman sesawang LZS di e-zakat.com.my.

Pelancaran kempen ini telah disempurnakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Mohamed Izam Mohamed Yusof di Majlis Program Bicara Berkat Agensi Badan Berkanun yang diadakan di sini.

Turut hadir, Timbalan Pengurus Besar Pejabat Kutipan, Adibah Abdul Wahab.