Bangi–Lembaga Zakat Selangor (LZS) meneruskan usaha memanjangkan dakwah zakat dengan menziarahi pendakwah yang disegani ramai Ustaz Don Daniyal Don Biyajjid pada 19 Mac di sini.

Alhamdulillah melalui pertemuan singkat yang berobjektifkan dakwah bersama ini, dapat memberi menafaat melaksanakan program bersama antara pihak LZS bersama Ustaz Don terutamanya dalam melaksanakan program-program berbentuk pendidikan zakat di kalangan generasi muda.

Ustaz Don turut menyarankan agar kita meraikan idea-idea bernas daripada generasi muda dan melipatgandakan dakwah dan kerjasama bersama mereka kerana hasil yang diperoleh kelak lebih maksimum. Kelak merekalah yang akan menjadi pembayar zakat.

“Kita hendaklah mempercayai golongan muda ini dengan memberikan tanggungjawab kepada mereka . Contohnya dalam menghasilkan rakaman video pendek berkaitan zakat yang bertujuan menyebarkan dakwah. Hasil kerja mereka juga berkualiti walaupun dengan kos yang minimum. Cerita-cerita pendek ini boleh dijadikan iklan di media eletronik agar dakwah zakat ini sentiasa mendapat tempat di hati masyarakat”, ujar beliau.

Aktiviti yang dikenali sebagai Jejak Ilmuan ini turut dapat merapat ukuwah di antara institusi zakat dan pihak pendakwah. Pihak LZS turut berkongsi kaedah dalam pengurusan zakat yang dilaksanakan di Selangor melalui aktiviti ini.
Jejak ilmuan ini di akhiri dengan sesi penyerahan cenderahati daripada LZS sebagai tanda penghargaan.