Kuala Lumpur – Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Dr. Awang Adek Hussin telah merasmikan Persidangan Zakat dan Cukai Peringkat Kebangsaan 2007 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini pada 22 Mei.

Persidangan yang bermula 22 hingga 24 Mei ini dengan bertemakan Pemantapan Sistem Zakat dan Cukai ke Arah Kemajuan Ekonomi Ummah telah dianjurkan bersama Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji, Jabatan Perdana Menteri, Lembaga Zakat Selangor (LZS-MAIS), Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) dan Persatuan Akauntan dan Percukaian Malaysia (MATA).

Persidangan ini mengumpulkan perwakilan daripada pelbagai sektor, khususnya yang bersangkutan dengan aspek perlaksanaan zakat dan juga percukaian Malaysia. Ia juga memfokuskan ke arah kefahaman mengenai sistem pentadbiran dan perundangan zakat serta pendedahan mengenai implikasi dan layanan zakat dalam sistem percukaian Malaysia.

Turut dibincangkan pendedahan mengenai agihan dan pengurusan wang zakat serta potensi dan cabaran zaakt perniagaan.

Menurut Pengarah Persidangan, Abd. Aziz Abu Bakar, persidangan ini bertujuan memberikan imput kepada pihak penggubal dasar mengenai hala tuju zakat dan percukaian di negara ini.

“Hal ini sejajar dengan saranan dan hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai Pusat Perkhidmatan Kewangan Islam serantau dan meningkatkan kepercayaan dunia terhadap Malaysia sebagai peneraju Sistem Kewangan Islam global,” jelas beliau lagi.

Antara pembentang kertas kerja pada persidangan ini ialah, Timbalan Setiausaha Bahagian Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan, Dato’ Dr. Mohd Irwan Siregar dan Penyarah Jabatan Fiqh dan Usul Universiti Malaya, Prof. Dato’ Dr. Mahmood Zuhdi Abdul Majid.

Turut menjadi pembentang ialah, Yang DiPertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia, Dato’ Syed Amin Al-Jefri serta Dekan Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia, Dr. Muhamad Muda