Kuala Lumpur – Buat julung kalinya, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) dengan kerjasama Pusat Zakat Negeri – Negeri dan Majlis Agama Islam Negeri – Negeri termasuk Lembaga Zakat Selangor (LZS) MAIS bekerjasama menganjurkan kempen zakat di peringkat Nasional melalui Bulan Zakat Kebangsaan 2008.

Kempen Bulan Zakat Kebangsaan ini akan berlangsung di seluruh negara mulai 1 Ogos – 30 Ogos dengan tema “Zakat Memerdekakan Kemiskinan”. Majlis Pelancaran akan disempurnakan oleh YAB Dato` Seri Dr. Zahid Hamidi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 1 Ogos 2008 di Masjid Wilayah Persekutuan.

Pelbagai pengisian telah diatur di peringkat Nasional, antaranya:
a. Pertandingan Pidato
b. Persidangan Zakat dan Cukai
c. Forum Perdana Ehwal Islam
d. Kuiz Zakat Online
e. Seminar Zakat Kontemperori
f. Pameran Pusat Zakat dan Usahawan Asnaf Zakat
g. Penyerahan Bantuan Zakat Kepada Asnaf

Manakala di peringkat negeri–negeri juga turut diadakan pelbagai pengisian antaranya :
a. Konvoi Rakan Mesra Zakat
b. Larian Amal Zakat
c. Futsal Bersama Majikan
d. Kempen di Pasaraya – Pasaraya
e. Program Kembara Zakat
f. Khutbah Khas Zakat
g. Majlis Penyerahan Dana Zakat Seluruh Negara
h. dan pelbagai lagi aktivit mengikut negeri masing-masing
Bagi negeri Selangor antara aktiviti yang dilaksanakan sepena BZK ini ialah K-Car 2008 yang diadakan pada 2 Ogos menlibatkan lebih 30 kereta mini, Forum Perdana, Pelancaran Qada’ Zakat dan Majlis Mesra PBT pada 22 Ogos, Agihan sempena Ramadhan dan Aidilfitri bermula 16 Ogos sehingga pertengahan Ramadahan, Kempen Bantuan Zakat sepanjang bulan Ogos sehingga hujung tahun, Dailong Zakat Niaga pada 13 Ogos
Program bersepadu selama sebulan di seluruh negara akan dapat menyemarakkan kesedaran berzakat kepada semua umat Islam di Malaysia seterusnya memberi manfaat dan impak yang besar kepada pembayar dan penerima zakat, seterusnya memartabatkan ekonomi umat Islam.