SELAYANG, 4 Jun 2011 – Seramai 70 orang anak asnaf yang mempunyai masalah literasi telah dikumpulkan di Sekolah KAFA, Masjid Kg. Nakhoda dalam Program JOMBaca anjuran Lembaga Zakat Selangor (LZS) dengan kerjasama Global Peace Mission (GPM).

Program tersebut diadakan selama 30 hari bermula 21 April 2011 hingga 3 Jun 2011, pada setiap hari Isnin sehingga Jumaat, dari jam 8.00 hingga 10.00 malam. Anak-anak asnaf ini dibimbing secara konsisten oleh lapan orang guru yang diberikan latihan khas oleh GPM sehingga anak-anak asnaf berkenaan mampu mengenal huruf dan membaca.

Majlis perasmian penutupan program berkenaan telah disempurnakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Hj. Mohamed Izam Mohamed Yusof. Dalam ucapannya, beliau menegaskan komitmen LZS mendepani keperluan anak-anak didik asnaf agar menjadi generasi kedua asnaf yang lebih kompeten dengan pembudayaan ilmu yang lebih baik.

Hasil program ini juga mendapati, daripada 70 orang pelajar yang mengikuti program ini, 90 peratus daripada mereka sudah pun mampu membaca apa sahaja bahan dengan baik. Hanya ada kira-kira empat peratus sahaja lagi yang masih gagal membaca dengan lancar dan memerlukan bimbingan lanjut.

Turut hadir pada majlis ini ialah Pengurus Besar Akademi Zakat Selangor, Dr. Hajah Ruziah Ghazali dan Pengarah Urusan GPM, Rumaizah Ali.