Tarikh : 6/11/2008
Penulis : zool

Klang – Seramai 350 pesakit di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) menerima sumbangan berbentuk hamper daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS) sempena Program Ziarah Hospital di sini pada 4 Oktober lalu.

Program ini merupakan sebahagian aktiviti kebajikan dan kemasyarakatan LZS dengan kerjasama HTAR selain daripada aktiviti agihan yang biasa dilaksanakan. Sumbangan ini di harap dapat menyuntik semangat para pesakit agar lebih cepat sembuh disamping merasakan ada pihak yang prihatin terhadap dugaan yang mereka terima.

Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Ketua Jabatan Pembangunan Asnaf LZS, Abdul Samad Ibrahim dan Ketua Pengarah HTAR Dr. Hj. Ghazali Hasni Hj. Md. Hassan

Sementara itu, dalam tempoh Januari hingga Oktober tahun ini LZS telah memberikan bantuan kepada pesakit di HTAR ini berjumlah hampir RM700 ribu.

Daripada jumlah itu, RM57,000 telah diberikan kepada 25 orang yang menerima rawatan dialisis dan RM643, 118 ribu lagi telah diberikan kepada 85 orang yang memerlukan bantuan perubatan lain seperti manampung sebahagian kos pembedahan, pembelian kaki palsu, pembelian kerusi roda, rawatan sakit kronik dan sebagainya.

LZS sentiasa prihatin dengan nasib mereka yang menerima musibah penyakit ini dengan menyediakan bantuan perubatan dan sakit kronik bagi meringankan bebanan mereka. Tahun lalu LZS telah mengagihkan sebanyak RM15 juta bagi membantu pesakit kronik.