SEPANG, 12 April 2018 – Seramai 17 orang pelajar yang mendapat tajaan Dermasiswa Lembaga Zakat Selangor (LZS) berlepas ke Timur Tengah untuk melanjutkan pengajian dalam bidang Bahasa Arab dan Pengajian Islam.

Mereka terdiri daripada penghantaran pelajar pertama bagi tahun 2018 melibatkan enam orang pelajar asnaf fakir dan miskin LZS serta 11 orang lagi merupakan pelajar di bawah asnaf fisabilillah.

Officer In Charge LZS, Abdul Basith Hamid yang ditemui berkata, “Bantuan dermasiswa yang disalurkan ini meliputi yuran pengajian, kos penginapan dan pengangkutan. Semoga dermasiswa yang disalurkan ini dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh para pelajar.”

photo_2018-04-12_15-49-49

Tambahnya lagi, “Kepada para pelajar yang berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke Timur Tengah, dinasihatkan untuk menggunakan saluran yang betul iaitu melalui permohonan di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) bagi mengelakkan ditipu oleh ejen-ejen yang mengambil kesempatan ke atas pelajar. Insya-Allah sekiranya menggunakan saluran yang betul, LZS dapat membantu para pelajar sekiranya layak dan menepati syarat.”

Turut hadir  meluangkan masa bertemu pelajar terbabit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ialah Pengarah Jabatan Agama Islam (JAIS), Dato’ Haris Kasim dan Officer In Charge LZS, Abdul Basith Hamid.