Tarikh : 9/22/2010
Penulis : editor

Shah Alam, 21 September 2010 – Berikut adalah maklum balas Lembaga Zakat Selangor (LZS) terhadap berita ‘Rayu bantuan LZS disambung semula’ yang tersiar di akhbar Sinar Harian pada 17 September 2010.

Menurut laporan akhbar berkenaan seorang ibu tunggal, Chan Bee K Mohd Ibrahim kesal kerana bantuan yang diterima daripada LZS ditarik balik sejak dua tahun yang lalu.

Untuk makluman, mengikut rekod LZS didapati bantuan kepada Chan Bee telah diberhentikan bermula pada tahun 2010. Sebelum ini, beliau telah menerima pelbagai bantuan daripada LZS bermula tahun 2004 sehinggalah tahun 2009.

Namun, melalui bancian yang dilakukan baru-baru ini didapati beliau tidak layak menerima bantuan sebagai asnaf fakir atau miskin. Ini kerana berdasarkan pengiraan had al-kifayah (kadar minima kecukupan menentukan asnaf fakir dan miskin) didapati beliau mempunyai pendapatan bulanan yang mencukupi untuk menyara dirinya dan dua orang anaknya.

Walau bagaimanapun, LZS masih boleh menimbangkan permohonan bantuan lain yang bersesuaian untuk Chan Bee, seperti bantuan persekolahan untuk anak beliau.