Oleh Hjh. Adibah Abdul Wahab
Timb. Pengurus Besar,
Pejabat Kutipan, LZS

Di sinilah wanita-wanita yang bekerja memainkan peranan untuk turut sama menyumbang meningkatkan kutipan zakat dengan melaksanakan perintah Allah. Ini kerana daripada pendapatan yang diperoleh juga boleh menyumbang kepada zakat. Oleh kerana zakat pendapatan merupakan zakat yang diwajibkan, maka menjadi tanggungjawab wanita-wanita yang bekerja untuk menunaikannya.

Di samping itu, sudah tentu kebanyakan wanita-wanita yang bekerja akan mencarum di dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Maka, telah seperti yang telah diketahui sekiranya wang caruman tersebut dikeluarkan, hendaklah dizakatkan sebanyak 2.5 peratus. Sumbangan wanita dalam kedua-dua zakat ini amat bermakna sekali kerana daripada wang zakat itulah nasib asnaf-asnaf dapat dibela.

Selain itu juga, wanita hari ini semakin bijak untuk mengumpul harta. Apatah lagi kebanyakannya masing-masing bekerjaya yang mengizinkan mereka untuk mengembangkan harta. Maka mereka telah mempelbagaikan sumber harta tidak kira sama ada menyimpan emas, wang simpanan, membuat pelaburan dan sebagainya.

Jika dilihat dari segi syarak, wanita diizinkan untuk melaburkan hartanya mengikut apa-apa cara yang difikirkan baik. Mereka bebas dan tidak terikat dengan sesiapa untuk mentadbir harta miliknya. Dengan kata lain, tiada sesiapa yang boleh menghalangnya untuk melabur dan mengembangkan harta peribadinya.

Di sinilah wanita dapat menjana peranannya dalam zakat dengan menunaikan zakat seperti zakat simpanan, zakat emas, zakat saham dan sebagainya sebagaimana yang telah ditetapkan. Bayangkanlah betapa besar jumlah zakat yang dapat dikumpul hanya daripada sumbangan kaum wanita sahaja.

Tidak ketinggalan bagi wanita-wanita yang berniaga. Hari ini, semakin ramai wanita yang menjadi usahawan berjaya. Mereka ini mewarisi bakat wanita-wanita Islam pada zaman dahulu seperti Khadijah binti Khuwailid dan Shifa’ binti Abdullah yang merupakan contoh dua orang peniaga dan pengurus perniagaan berjaya dan cekap.

Tidak hairanlah kini ramai wanita-wanita yang cenderung untuk berniaga tidak kiralah sama ada perniagaan kecil atau besar. Keupayaan mereka untuk merealisasikan impian menjadi usahawan yang berjaya tidak harus diperlekehkan. Oleh itu, tidak hairanlah jika ada di antara usahawan-usahawan ini mampu untuk mengeluarkan zakat perniagaan untuk ‘dikongsi’ bersama asnaf yang memerlukan. Walaupun, sumbangan mereka kecil, tetapi nilainya tetap besar di sisi Allah s.w.t.

Membela ibu tunggal

Peranan wanita-wanita yang menjadi ibu tunggal juga tidak harus diketepikan. Keprihatian yang ditunjukkan oleh lembaga Zakat Selangor (LZS) bagi membela nasib ibu-ibu tunggal misalnya wajar diberi perhatian. Dengan tertubuhnya D’Asnaf Kraf iaitu salah satu pembangunan ekonomi asnaf zakat melibatkan ibu-ibu tunggal yang mempunyai kemahiran kraftangan menggunakan surat khabar.

Di sinilah ibu-ibu tunggal akan mengembangkan kemahiran ada untuk menjana ekonomi keluarga mereka. Mereka tidak sekali-kali menggunakan status ibu tunggal untuk mengalah. Seharusnya ketabahan mereka ini untuk berjaya menjadi contoh kepada umat Islam dan kaum hawa yang lain.

Kesimpulan

Memetik tulisan saudari Aliza Jaafar dalam buku Perjuangan Wanita Kini: Hala Tuju dan Peranan Wanita Islam, “Mulailah dengan iman, turutilah dengan rasa cinta sesama manusia, justeru iringilah lagi iman kepada Allah dengan solat yang kusyuk lalu berzakatlah bila sampai masanya dan teguhlah memegang janji serta sabar dalam memikul tugas hidup. Beriman kepada Allah dan berbakti kepada masyarakat. Barulah kita terhitung sebagai seorang yang benar dan tinggi kedudukannya di sisi Allah.”

Jelas petikan tersebut menyuntik jiwa kaum wanita agar menjadi muslimah sejati. Sesungguhnya wanita adalah makhluk istimewa anugerah daripada Allah S.W.T. Apa yang penting, terserahlah kepada manusia untuk menilai dan memanfaatkan kehadiran mereka di muka bumi ini. Dan untuk wanita-wanita di Malaysia, teruslah melangkah agar terlakar sumbanganmu dalam rekod sejarah. Semoga semangat dan iltizam untuk membangunkan ummah menerusi zakat terus membara.