Tarikh : 1/12/2010
Penulis : Editor

Assalamualaikum wbt

Bertemu kita diruangan ini. Semoga semua pengunjung portal ezakat ini sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera dan mendapat rahmat dari Allah. Masih belum terlambat untuk kami mengucapkan Selamat Tahun Baru 2010 kepada semua pengunjung portal LZS ini.

Alhamdulillah, tahun ini Lembaga Zakat Selangor (LZS) merayakan ulang tahun ke-15 penubuhannya. Sepanjang tempoh itu, banyak suka duka yang dilalui LZS dalam mengembangkan syiar zakat bukan sahaja di Negeri Selangor waima di Malaysia, bahkan meliputi Asia Tenggara.

Bermula sebagai sebuah entiti kecil yang hanya dianggotai lebih 10 pekerja, kini LZS berjaya meletakkan diri duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan institusi-institusi berjaya yang lain. Malah pada tahun lepas, LZS berjaya mengutip zakat sebanyak RM244.4 juta dan merupakan yang tertinggi dalam sejarah penubuhannya. Ini secara tidak langsung meletakkan LZS ke satu tahap yang membanggakan.

Kendatipun begitu, kejayaan ini bukanlah kejayaan LZS semata-mata, namun kejayaan institusi Islam secara keseluruhannya. Pada keluaran ini, Majalah Asnaf akan memfokuskan evolusi yang dialami oleh LZS sepanjang lebih sedekad ini. Para pembaca akan didedahkan dengan detik-detik awal penubuhan LZS sehinggalah ia
menjadi sebuah institusi zakat yang dikenali seperti hari ini.

Pelbagai inovosi yang diterokai oleh LZS dalam menjadikan institusi zakat bukan sekadar ‘tempelan’ tetapi tunjang kekuatan ummah. Niat LZS bukanlah ingin menjadi peneraju perubahan tetapi ingin meneraju perubahan agar institusi zakat terus berkembang dan memayungi ummah sehingga ke akhir zaman.

Semoga dengan paparan ini, para pembaca akan dapat menelusuri susur-galur 15 tahun perjalanan LZS menabur bakti khususnya untuk rakyat di negeri Selangor tercinta
ini. Doa umat Islam khususnya pembayar dan penerima zakat akan sentiasa menjadi kekuatan kepada LZS. Semoga LZS terus maju pada masa hadapan dan menjadi sebuah
institusi zakat yang berintergriti, Insya-Allah.

Majalah Asnaf terbaru ini boleh didapat secara percuma di kaunter-kaunter LZS sekarang. Pengunjung portal LZS (MAIS) yang ingin melihat keluaran terbaru majalah asnaf ini boleh klik di pautan ini:

MAJALAH ASNAF LZS MAIS

Sekian, terima kasih.

Wassalam