DAMANSARA, 28 Februari–Melalui aktiviti Jejak Ilmuan buat pertama kali ini Lembaga Zakat Selangor (LZS) mengunjungi seorang ahli akedemik yang berpengaruh dan terkenal iaitu Dr Zaharuddin Abd Rahman atau lebih dikenali sebagai zaharuddin.net.

Delegasi LZS yang diketuai oleh Ketua Sektor Dakwah dan Pemasaran, M. Syahril Zainol bersama empat ahli lain ini disambut mesra oleh pihak Dr Zaharuddin.

Sesi berkongsi maklumat dimulakan dengan menjelaskan serba sedikit tentang peranan LZS sebagai pemegang amanah dalam mengurus kutipan dan agihan zakat. Seterusnya Dr. Zaharuddin juga berkongsi pengalaman beliau dalam berhadapan dengan masyarkat terutamanya berkaitan dengan zakat.

“Banyak cabaran sebenarnya dalam usaha menguruskan zakat. Saya percaya LZS telah melaksanakan banyak usaha dalam meningkat kutipan dan agihan zakat. Walaubagaimanapun sebaran maklumat terhadap usaha ini terutamanya berkaitan agihan zakat haruslah lebih meluas dan lebih mudah didapati,” antara nasihat Dr. Zaharuddin yang turut menyakini pengurusan zakat yang dilaksanakan oleh LZS.

Beliau turut menyarankan LZS berkongsi maklumat melalui media sosial, majalah dan media cetak. Walaupun, baginya usaha ini telah dilaksanakan, namun perlaksanaannya hendaklah lebih menyeluruh dan dipastikan keberkesannya.

Aktiviti Jejak ilmuan ini diakhiri dengan penyerahan cenderahati daripada pihak LZS kepada Dr. Zaharuddin sebagai tanda penghargaan.