Tarikh : 7/5/2010
Penulis : Editor

Assalamualaikum wbt

Bertemu kembali di ruangan ini. Pada kali ini, editor akan memaparkan keputusan analisis tinjauan undian yang lepas iaitu berkenaan dengan ‘kaedah paling popular yang mudah digunakan oleh pembayar untuk membayar di Lembaga Zakat Selangor (MAIS)’.

Pada tinjauan yang lepas sebanyak 1246 orang pengunjung telah mengundi dalam tinjauan yang dijalankan. Berdasarkan analisis terhadap tinjauan tersebut mendapati majoriti pengunjung atau seramai 773 orang meliputi 62% pengunjung mengatakan mereka mudah menggunakan Skim Berkat atau kaedah potongan gaji bulanan untuk membuat potongan zakat.

Seramai 29% ataupun 361 pengunjung menyatakan mereka lebih gemar menggunakan kaedah online bagi membuat bayaran zakat mereka. Antara kaedah online yang digunakan termasuklah menggunakan perkhidmatan internet banking ataupun melalui sistem FPX di portal LZS.

Hanya 7% daripada keseluruhan yang membuat pengundian menyatakan mereka mudah untuk membuat pembayaran zakat di kaunter LZS. Jumlah mereka adalah seramai 87 orang. Baki 2% pula menyatakan mereka lebih mudah membuat pembayaran di pejabat-pejabat pos yang juga menjadi agen kutipan zakat untuk LZS.

Lembaga Zakat Selangor akan terus berusaha sedaya upaya memberikan khidmat terbaik dalam menyediakan medium pembayaran zakat yang dapat memudahkan semua umat Islam untuk melaksanakan kewajipan berzakat.

Pihak editor mengucapkan terima kasih kepada semua pengunjung portal yang menyertai tinjauan tersebut. Pihak LZS akan sentiasa berusaha memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk semua pengunjung portal. Segala cadangan dan penambahbaikan amatlah dialu-alukan. Sila isi borang pertanyaan/aduan online ataupun email kami di editor@e-zakat.com.my.

Sekian, terima kasih.